Zatvor Sing Sang

Zatvor Sing Sing je veliki američki eksperiment. iz 1913. god. Thomas Mott Osborne, američki reformista, dobrovoljno se prijavio da ode u Auburn zatvor tako da bi mogao iz očiju kriminalca da posmatra život jednog zatvorenika. Njegovo iskustvo je potvrdilo da ono što se odvija u zatvoru nikako ne može od kriminalca napraviti čoveka, već naprotiv, kriminalac postaje još gori. Rešio je da predstavi zatvor Sing Sing koji će sa njegovim metodama pokušati da što više socijalizuje kriminalce u društvo, sa posebnim metodama, metodama koje nisu postojale u drugim zatvorima.

On je kompletno odbacio kaznu kao sredstvo za “sređivanje” zatvorenika i posvetio mnogo energije za normalnije “sređivanje” postojećih problema kod zatvorenika.

Naravno da se nije svima sviđala njegova ideja kako treba da funkcioniše zatvor ali vremenom je pokazao da je bio u pravu i to ne samo u Sing Sing-u već i u drugim zatvorima.

Sing Sing je još uvek jedan od najspecifičnijih zatvora na svetu. Populacija u Sing Sing-u je 3,000 zatvorenika među kojima su i ubice, gangsteri, kidnaperi i slični. Prosečna starost zatvorenika je od 23 godina i svi se nalaze na odsluženju kazne po oko 6 godina. Korekcija umesto kazne je postalo glavno pravilo ovog zatvora.

Zatvorenici jesu zatvoreni ali nisu degradirani. Oni rade, igraju, studiraju i zabavljaju se. Slobodno razgovaraju između sebe u školskim prostorijama koje su ispunjene raznim knjigama. Kao nagrada za dugotrajno dobro ponašanje zatvorenik je dobijao veliku sobu sa pogledom na drveće i nebo.

Da li Vam se svidja ovaj projekat?

Kliknite na zvezdicu da bi ostavili utisak

Average rating 0 / 5. Broj glasanja 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *