Istorija zatvorenika

Zatvorenici nikada nisu bili tretirani svuda isto. Svuda ima neka posebna pravila. Od zatvora do zatvora je drugačije. Naši preci su bili i možda rigorozniji od nas što se toga tiče.

Stari narodi Izraela su praktikovali da se zatvorenik kazni smrću, ali su praktivali da to bude ili kamenovanjem do smrti ili palenjem žive osobe. Davljenje je bilo najhumanije od nekoliko Babilnskih metoda. Nabijanje na kolac je bilo jedno od kazni Azirijanaca ali su takođe imali i više alternativa.

U staroj Grčkoj su obezglavljivali zatvorenike, dok u Engleskoj je obezglavljivanje zatvorenika predstavljalo časnu smrt od 12.-18.veka. U starom Rimu su zatvorenike bacali sa visokih stena. Raspeća su bila normalna ali su samo afektovala one koji nisu Rimljani. Onaj ko je ubio svog oca bio je ubačen u vreću sa majmunom, kučetom i onda je bačen u vodu. Takođe su znali da ubacuju ljude u bazene sa velikim jeguljama.

Velika Britanija je godinama pre Američke nezavnisnosti 1776.god. donela niz promena u njihovom odnosu sa kriminalnom. Zahvaljujući tome oni su bili jedni od najpoštenijih i najuhamijih ljudi što se tiče odnosa prema zatvorenicima na svetu. Oni su odbacili smrtnu kaznu za sve osim za vrlo ozbiljne kriminalce. U ovom stilu oni su bili mnogo ispred većine Evropskih zemalja, uključujući Englesku.

Neke od zemalja USA nisu isključili smrtnu kaznu, neki praktikuju vešanje, neki električnu stolicu. Nevada recimo koristi smrtonosni gas, Utah zatvorenik može da izabere između vešanja ili streljanja.

Kod električne stolice kažu da je najbezbolnija i brza smrt, tako bar kažu oni koji su prisustvovali tome.

Da li Vam se svidja ovaj projekat?

Kliknite na zvezdicu da bi ostavili utisak

Average rating 0 / 5. Broj glasanja 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *