Planina Athos i Kraljević Marko

Planina Athos se nalazi u severoistočnoj Grčkoj i vodi se kao veoma važan pravoslavni centar. Planina Athos je autonomna država u okviru Republike Grčke.

Takodje je poznata pod nazivom Sveta Gora tj kao Sveta Planina. Planina Athos je bila naseljena još od starih vremena i dosta je doprinela održavanju pravoslavlja.

Danas tamo žive u duhovnom stilu oko 2000 monaha iz Grčke, Rumunije, Moldove, Džordžije, Bugarske, Srbije i Rusije. Totalno su izolovani od ostatka sveta i u potpunosti su posvećeni duhovnom načinu života.

Marko Kraljević je istorijska ličnost tj heroj Srba. Marko je čovek koji je imao ogromnu snagu, bio je veoma krupan tamnih očiju i velikih brkova.

Buzdovan koji je nosio bio je težak i vise od 81 kilograma. Imao je još i koplje i mač koje je uvek nosio sa sobom. Takodje je bio veoma lukav čovek. Marko Kraljević je bio veoma sklon alkoholu tj uvek je mogao piti.

Bio je veoma brutalan protiv osoba koje su to zaslužile, bez obzira ko je u pitanju.

Marko je takodje bio u savezu sa natprirodnim planinskskim nimfama.

Imao je konja pod imenom Šarac koji je takodje voleo da pije i sa njim je Marko često delio alkohol. Šarac je takodje imao moć da govori i bio je najbrži konj na svetu. Marko je imao oko 300 godina, dok je Šarac imao oko 160 godina.

U pesmama je poznat kao veliki borac protiv Turaka i bio je predstavnik nezavisnoti. U bitci Rovin, u Rumuniji molio se Bogu da da hriščanstvu pobedu čak i po ceni njegovog života.

Marko Kraljević je jednog jutra jahao Šarca, i odjednom konj je posrnuo i zaplakao. U tome je Marko odmah prepoznao zlo i shvatio da je njihovo vreme prošlo.

U tom trenutku se pojavila vila i rekla da niko ne može ubiti Marka ali takodje i da niko ne može jahati Šarca osim njega. Marko nije slušao to već je rekao da je došlo vreme da oni zajedno završe sa životom.

Marko je ubio Šarca i sahranio ga. Onda je polomio svoje koplje i mač, a buzdovan je bacio preko planina daleko u more nakon čega je legao da umre.

Po legendi jedan sveštenik je našao njegovo telo i odneo na planinu Athos da bi ga tamo sahranio.

Takodje postoji i legenda da Marko nikada nije umro već da spava u jednoj od pećina planine i da čeka trenutak da ustane ponovo kada bude potrebno.

Da li Vam se svidja ovaj projekat?

Kliknite na zvezdicu da bi ostavili utisak

Average rating 0 / 5. Broj glasanja 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *