Barut

Barut je kako kažu otkriven u Kini u VI veku naše ere ali se koristio isključivo za vatromet. Prva ručna granata koja je bila ispunjena barutom je napravljena od strane velikog lidera Mongola Kubla Khan-a u 1230.god.

Detalji baruta za oružje su bili prezentovani još u IX veku od Gracus-a iz Vizantije.

U XIII veku englez Roger Bacon je uspeo u produkciji baruta za oružje i 1313.god. Berthold Schwartz, sveštenik Frajburga je reinventovao takozvanu “Grčku vatru” što je danas najbliže barutu za pištolj.

Barut je prvi put iskorišćen u Evropi 1247. god. u opsadi Sevilje.

Ovo je prvi “recept” za pravljenje baruta Izumom baruta i korišćenje istog u ratovima za puške, granate i topove je znatno promenilo sistem ratovanja. 1882. god je izmišljen bezdimni barut.

Topovi su prvo korišćeni samo za borbe sa brodovima 1338.god. Prva pomorska bitka se odigrala 1512. god. Oba broda su imala topove. Bitka je bila između Engleza i Francuza gde je posle vatre 900 Francuza i 500 Engleza izgubilo živote.

Turski sultan Mohammed II 1451 to 1481 je imao jedan od većih topova dok je trajao rat na Adranople. Jednom prilikom je eksplodirao i ubio svog izumitelja.

Najveći top je bio vlasništvo USA i mogao je ispaliti đule čak do 36km-a daljine. Za vreme I Svetskog rata je čak oko 300,000,000 ručnih granata bačeno na Nemačkom frontu.

Da li Vam se svidja ovaj projekat?

Kliknite na zvezdicu da bi ostavili utisak

Average rating 0 / 5. Broj glasanja 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *