Najveća fabrika leda

Najveća svetska fabrika ledenih bregova je Greenland. Greenland je fizički deo Severne Amerike ali je politički i kulturno spojen sa Evropom, pretežno sa Norveškom i Danskom.

Na nekim mestima ledena površina prekriva preko 600,000 kvadratnih kilometara. Tačna površina je nepoznata. Preko 1,000,000,000 tona leda sa ove lokacije uđe u more za jednu godinu. Kada ledeni breg dostigne vodu onda se rastura mada neki znaju da dugo plutaju i istope se vremenom.

Prosečno oko 420 ledenih bregova plovi južno, čak i do 3200 km-a. Ovaj broj u toku godine zna dosta da varira. Najveći ledeni breg ikada viđen je bio visine oko 20 metara i dužine oko 500 metara. Njegova težine je bila oko nekoliko miliona tona.

Skoro svake godine brodovi koji plove blizu ovih područja misteriozno nestaju i pretpostavlja se da nestaju zbog sudara sa jednim od ledenih bregova.

Mnogo puta su pokušavali da eksplozivom, snažnim minama, pucanjem iz pusaka i slično razbiju breg ali nikada nisu uspeli. Jednom su pet jakih mina eksplodirale u isto vreme i napravile rupu u bregu od par metara, ali to nije promenilo ni putanju niti breg u celosti osim što je breg izgubio par tona težine.

Takođe je jednom postavljena i ogromna količina dinamita, međutim ni to nije uspelo ništa da promeni na plutajućoj planini. Leonarda su takodje zvali i ocem paleontologije, ihnologije i arhitekture.

Da li Vam se svidja ovaj projekat?

Kliknite na zvezdicu da bi ostavili utisak

Average rating 0 / 5. Broj glasanja 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *