Sahara

Sahara je pustinja u Africi i njena površina je blizu 5,600,000 kvadratnih kilometara što je čini svetskom najvećom pustinjom. Ona je po veličini maltene ista kao Evropa ali ona još raste zato što se zemlja svake godine sve više i više suši.

Dnevna temperatura dolazi čak do 60 stepene celzijusa i onda u toku noći dosta opada. Ove velike promene dovode do rasturanja raznih stena i brda u meki i laki materijal koji vetar nosi svuda u vidu peska.

Bez obzira na ovo Sahara poseduje planinske vrhove sa od po nekoliko stotina metara visine. Nekada je proticala i reka Saharom ali sve što je ostalo od nje je samo njen trag.

Nekadašnje oaze što su postojale vredele su zbog vode više nego zlato, danas su uglavnom propale. Mnogo gradova je napušteno u znak poraza od pustinje jer nisu izdržali te uslove života. Jedan od gradova je i Agades koji je nekada imao oko 50,000 stanovnika dok danas ima samo nekoliko hiljada. U pustinji vladaju velike peščane oluje koje dosta utiču na pustinjski život jer samo posle jedne oluje stara mesta mogu da ne postoje jer je stvoreno nešto novo nanosima peska.

Francuzi su 1932.god. hteli napraviti železničku prugu kroz Saharu, projekat bi koštao oko 20,800,000 funti ali nije odrađen jer je veoma teško održavati i predvideti koju će deonicu pesak prekriti i onemogućiti prolaz železnici. Nanosi peska u peščanim olujama mogu biti i do metar visine.

Danas se redovno kolima prolazi kroz pustinju kao avantura.Firma Citroen je sa svojom ekipom prešla sa pet automobila 3200km-a za tri nedelje dok arapskim karavanima treba i po nekoliko meseci za ovakva putovanja na kamilama.

Decembra 1938.god. Humprhey Symons je prešao oko 3300km-a na putu od Alžira do Kano-a u Nigeriji za samo 3 dana i 4 sata i tako postavio svetski rekord.

Da li Vam se svidja ovaj projekat?

Kliknite na zvezdicu da bi ostavili utisak

Average rating 0 / 5. Broj glasanja 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *